Perşembe, Şubat 09, 2012

Ali Paşa Pilavı



Malzemeler: 1/2 kg pirinç, 3.5 su bardağı et suyu (veya tavuk suyu), 200 gr kıyma, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 kahve fincanı çamfıstığı, 6 çorba kaşığı tereyağı, yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapılışı:
Pirinç ayıklandıktan sonra ılık tuzlu suyun içine atılır ve en az 1 saat bu suda ıslatılır. 4-5 defa bol suda yıkandıktan sonra sularının süzülmesi için süzgece konur. Bir tencereye 4 çorba kaşığı tereyağı konur. Yağ kızınca içine suyu süzülmüş pirinç atılır ve tahta bir kaşıkla karıştırarak 4-5 dakika kavrulur. Sonra kaynar durumdaki et suyu (veya tavuk suyu) ve yeteri kadar tuz katıldıktan sonra 3 dakika kadar karıştırılarak kaynatılır. Tencerinin kapağı örtülür ve orta ateşte 18-20 dakika pişirilir. Pilav piştikten sonra 15-20 dakika dinlendirilir. Diğer tarafta bir dilim ekmeğin kabuğu çıkarılır, suda ıslatıldıktan sonra sıkılarak suyu çıkarılır. îyice ufalanır ve kıymaya konur. Yeteri kadar tuz ve karabiber de serpildikten sonra kıyma iyice yoğrulur. Bu kıymayla fındık büyüklüğünde köftecikler yapılır ve içinde iki çorba kaşığı kızgın tereyağı bulunan tavada güzelce kızartılır. Çamfıstıkları da tavadaki yağda aynı biçimde pembeleşinceye kadar kızartılır. Dinlendirilen pilav servis tabağına boşaltılıp, üzerine çamfıstığı ve köfteler serpiştirilerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: