Salı, Aralık 27, 2011

Yılbaşı Hindisi

Malzemeler:
1 adet 5-6 kg hindi, 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası, 1 çay bardağı sıvıyağ, yeterince tuz, Yarım su bardağı su, 2-3 dal kereviz, 2-3 dal taze soğan, 1-2 dal maydanoz, 1 adet havuç, 1 adet küçük boy pırasa, 1-2 adet defne yaprağı, 4-5 adet tane karabiber.
Sherry’li Jü Sos İçin: Hindinin ayıklanmış kemikleri, Hindiden arta kalan su ve sebzeleri, 10 su bardağı tavuk suyu, Yarım çay bardağı soya sosu, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı tepeleme un, 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası, 1 çay bardağı Sherry (tatlı şarap), Yeteri kadar tuz.

Hazırlanışı:
Biber salçası, sıvıyağ ve tuzu karıştırarak hindinin üzerine sürün. Fırını 170 derecede ısıtın. 4 cm derinliğindeki bir tepsiye yarım su bardağı suyu dökün. Hindinin göğsü üst tarafa gelecek şekilde tepsiye yerleştirin. Kıydığınız kerevizi, soğanın yeşil yapraklarını, maydanozu, havucu, pırasayı, defne yaprağını ve karabiberi hindinin üzerine serpiştirin. Pişip pişmediğini arada kontrol edin. Hindi fırında kızarırken zaman zaman süzülen yağlarından kaşıkla alarak kuruyan bölgelerin üzerine gezdirin. Nar gibi kızardığında fırından alın. Hindiyi bütün olarak sebze garnitürü ve pilavla servis yapın.

Alternatif servis önerisi:
Fırından çıkan hindinin kemiklerini ayıklayıp, etini dilimleyin. Sosu hazırlamak için, kemikleri ve hindiyi pişirdiğiniz suyu, tavuk suyunu ve soya sosunu bir saat birlikte kaynatın. Daha sonra süzerek dinlendirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ilave ederek 1-2 dakika pembeleşene dek kavurun. Salçayı ekleyip bir-iki çevirin. Sherry ve dinlenmeye bıraktığınız suyu karıştırarak ilave edin. Tuzunu ayarlayarak kaynamaya bırakın. Dilimlediğiniz hindiyi sos ve dilediğiniz sebzelerle servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: