Cuma, Aralık 23, 2011

Mayalı Poğaça



Malzemeler:
1 yumurta (akı, sarısı ayrılır), 1 paket margarin veya tereyağı, 1/2 su bardağı sıvıyağ, 3/4 su bardağı süt, 1 paket yasmaya 40 gr, 4 su bardağı un, susam veya haşhaş tohumu, 1 çorba kaşığı şeker, tuz.
İçi için: 100 gr. Beyazpeynir veya lor peyniri, 3 orta boy patates (haşlanmış), (arzuya göre) 2 salçalık, kırmızıbiber ve çarliston biber.

Hazırlanışı:
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave edip mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, yu­murta akını, eritip ılıttığımız margarini, sıvıyağı, tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örtüp ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım. Bu arada poğaçanın iç haremi hazırlayalım. Haşlanmış patatesleri rendeleyerek içine ezilmiş peyniri, kı­yılmış maydanozu, arzuya göre kibrit çöpü ince­liğinde doğranmış biberleri ekleyip karıştıralım. Mayalanan hamurdan yumurta iriliğinde parça­lar koparıp önce yuvarlayıp sonra yassıltalım. Ortalarına, hazırladığımız içten 1 çorba kaşığı ilave ederek hamur kenarlarını üstte toplayıp büzerek kapatalım. Margarinle yağlanmış fırın kabına hamurları ters çevirerek yerleştirelim. Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sı­caklığında 1/2 saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek, önceden ısıtılmış I90° ısılı fırında pişene kadar pişirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: