Salı, Aralık 27, 2011

Kestaneli Yılbaşı Hindisi



Malzemeler:
1 adet 5 kg’lık hindi, Yarım su bardağı su, 3 kg patates, 10 çorba kaşığı tereyağı, 6.5 çorba kaşığı pul biber, Yarım kg kestane, 1 kg karışık renkli süs biberi, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarımsak, 1 kg ıspanak, 1 adet pişirme termometresi.

Hazırlanışı:
1. Öncelikle fırını 170 derecede ısıtın. Hindinin içini temizledikten sonra boynunu çıkarın ve iyice yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın.
2. 4 cm derinliğindeki bir tepsiye yarım su bardağı suyu dökün. Hindinin göğsü üst tarafa gelecek şekilde tepsiye yerleştirin ve hindinin buduna termometreyi yerleştirin. Hindinin üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde alüminyum folyo ile kaplayın.
3. Kestaneleri yıkadıktan sonra keskin bir bıçakla yanlarından çizin. 2 dakika kadar kaynamış suda haşlayın. Bu kestaneleri hindi pişmeden 40 dakika önce hindinin yanına yerleştirip birlikte pişmeye bırakın.
4.Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra büyük parçalar halinde doğrayın. Hindi tepsisindeki folyolanmış hindinin yanına kestanelerden arta kalan alanlara yerleştirin ve pişmeye bırakın.  
5.Tereyağından bir çorba kaşığı ayırdıktan sonra kalanını bir kap içerisinde eritip, sonra içine kırmızı pulbiberi dökün ve iyice karıştırın. Hindinin pişmesine bir saat kala bu karışımı hindinin üzerine sürün ve pişmesini bekleyin. Hindinin pişmesi, budundaki sıcaklık 85 dereceye gelince tamamlanır. Çatalı hindiye batırdığınızda içinden pembe su çıkmıyorsa hindiniz pişmiş demektir. Pişen hindiyi fırından aldıktan sonra 20-30 dakika dinlendirin. 
6.Ayrı bir fırın kabına, ortadan ikiye kesilmiş karışık renkli süs biberlerini ve rendelediğiniz sarmısakları yerleştirin. Üzerine zeytinyağını gezdirip 10 dakika pişirin.
7.Ispanağı temizledikten sonra fazla küçük olmamak kaydıyla kıyın. Bir tavaya, ayırdığınız bir çorba kaşığı tereyağını ve ıspanağı alarak sote edin. Son olarak hazırlanan süs biberlerini ve ıspanağı hindinin yanında servis yapın.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: