Cuma, Aralık 23, 2011

Kafkas Çöreği (Fıtçın)



Malzemeler:
1 yumurta (akı, sarısı ayrılır), 1 paket margarin veya tereyağı, 3/4 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu tuz.
İçi için: 250 gr. Kıyma (yağsız), 2 orta boy soğan 1/2 çay kaşığı sıvı yağ 1dişsarmısak
tuz, karabiber, kırmızı biber, arzuya göre (2-3 milföy hamuru).

Hazırlanışı:
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine eritip ılıttığımız yağı, yumurta akını, yoğurdu, ka­bartma tozunu ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bez örtüp 10 dk. dinlendirelim. Bu arada iç harcını hazırlayalım. Ta­vaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanları ve sarmısağı ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Kıy­mayı ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam edelim. Tuzu, baharatları ekleyerek ateşten alalım. Fırın kabını margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru 2 eşit parçaya bölüp beze yapalım. Ha­murlardan birini unlanmış bir zeminde fırın kabı büyüklüğünde açarak fırın kabına yerleştirip kenar­larını 1/2 cm. kadar yükseltelim. Üzerine kıymah harcı yayalım. Diğer hamuru da fırın kabı büyüklü­ğünde açıp kıymalı harem üzerine yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim.

NOT: Arzu ederseniz fıtçının üzerini süslemek için milföy hamurlarını merdane ile incelterek ince uzun şeritler kesin. Şeriteri kafes oluşturacak şekilde hamurun üzerine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Fıtçın için 25-30 cm çapında bir fırın kabı veya tepsi tercih edin hamurun fırın kabındaki kalınlığı 1/2 cm i geçmemeli. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: