Salı, Aralık 27, 2011

Fransız Usulü Biber Dolması

Malzemeler:
10 adet dolmalık sarı biber, 1 su bardağı zeytinyağı, 5 adet soğan, 100’er gram mantar ve dana jambon, 2 su bardağı pirinç, 1 çay kaşığı tarçın, 4 adet kesmeşeker, 1 su bardağı su, 2 adet havuç, 4 su bardağı sıcak et suyu, Tuz, taze çekilmiş beyaz biber.
Kızartmak için: Sıvıyağ.
Sebze demeti için: 1-2 adet defne yaprağı, 2-3 dal maydanoz sapı, 1 dal taze kekik, 1-2 dal kereviz sapı, 1 adet küçük boy pırasa.

Hazırlanışı:
Biberleri bol kızgın sıvıyağda, kabukları kabarıp, kızarana dek, fazla yumuşatmadan kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp, fazla yağını alın. Ilındıktan sonra saplarını düzgün şekilde kesin. Tohum yataklarını çıkarın. İç harcı hazırlamak için, zeytinyağının yarısını tavada kızdırın. İçine piyazlık doğranmış iki buçuk soğanı ilave edin. Soğanın rengi dönmeden üzerine dilimlenmiş mantar, şeritler halinde doğranmış jambon, pirinç, tarçın ve kesmeşekeri ekleyin. 4-5 dakika kavurun. Su ilave edip, pişmeye bırakın. Tuz ve beyazbiberi ekleyip, ocağın altını kapatın. 5 dakika dinlendirin. Hazırlanan iç harcı biberlerin içine pay edip, fazla sıkıştırmadan doldurun. Keserek çıkardığınız sap kısımlarını kapak olarak kullanın. Ayrı bir yerde sebze demeti için pırasayı ortadan ikiye ayırın. Tüm sebzeleri pırasanın arasına yerleştirip iple bağlayın. İpin ucundan uzun bir kısım bırakın. Fırın tepsisine veya fırına girebilen tencerenin dibine iki buçuk piyazlık doğranmış soğan ve dilimlenmiş havuçları yerleştirin. Üzerine biber dolmalarını ve sebze demetini koyun. Et suyu ve kalan zeytinyağını ilave edin. Tencerenin ağzını yağlı kağıtla kaplayıp, kapağını kapatın. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 1 saat pişirin. Fırından alıp, ağzı kapalı olarak ılınmaya bırakın. Ilık olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: